Üniversitemizde “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Farkındalık Paneli” düzenlendi. Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, ÇAKÜ akademisyen ve öğrencilerinin moderatörlüklerinde çeşitli sunumlar yapıldı. Panele başta Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi olmak üzere Rektör Yardımcılarımız, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Özkan, Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri katılım sağlarken Süleyman Demirel Üniversitesi Uygulamalı Sosyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Sallan Gül, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü temsilcileri de misafir panelistler olarak yer aldı.
Panelde; kadının aile ve toplum içindeki yerinin tarihî serüveni, kadına yönelik şiddetle ilgili ulusal politika, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik projeler ve konuya sosyolojik bakış açısı getiren sunumlar gerçekleştirildi. Etkinlik, soru cevap aşamasının ardından sona erdi.
Panel açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, kadına yönelik şiddet konusunda önemli mesajlar verdi.
“Zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var."
Konuşmasına Türkiye gündemini meşgul eden üzücü olaylara değinerek başlayan Rektör Çiftçi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi hususunda yalnızca devlet politikalarının yeterli olmadığını, bu sorunun çözümü için akademik dünyanın, sivil toplum kuruluşlarının, bireysel çabaların ve yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti. Özellikle bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Rektör Çiftçi, “Yapılacak çalışmaları bir kültür oluşturacak şekilde dizayn etmemiz ve bunu hem yaşamamız hem de yaşatmamız lazım” dedi.
“Dinamik bir anlayışla sonuçları ve sebepleri analiz edecek şekilde sahada olmamız gerekiyor.”
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda eğitimin önemli bir rol oynadığını belirten Rektörümüz, geçmiş yıllara ait verilerin de bu durumu doğruladığını söyledi. Eğitim seviyesi yükseldikçe şiddetin azaldığına dair verilerden bahsederek günümüzde farklı parametrelerin etkili olduğunu ve bu değişkenlerin üzerinde durulması gerektiğini ifade etti. Akademik çalışmaların bu süreçte kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Rektör Çiftçi, “Dinamik bir anlayışla her zaman sonuçları ve sebepleri analiz edecek şekilde sahada olmamız gerekiyor” dedi. Ayrıca bu tür bilimsel toplantıların şiddeti önlemeye yönelik bir kültürün oluşmasına da katkı sağlayacağını belirtti.
ÇAKÜ’nün Kadın Akademisyen ve Öğrenci Oranındaki Başarısı
Çankırı Karatekin Üniversitesinin kadın akademisyen oranının % 40`ın üzerinde olduğunu belirten Rektör Çiftçi, bu yıl üniversiteye kayıt olan öğrencilerin % 60`ının kadın olduğunu dile getirdi. Kadınların eğitimde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Rektörümüz, bu başarıyı kısa vadede somut sonuçlarla taçlandırmayı hedeflediklerini söyledi.
“Merhametin yaygınlaştığı bir dünya diliyorum.”
Rektör Çiftçi, panel düzenleme fikrini ortaya atan SBF Sosyal Hizmet Bölümü akademisyen ve öğrencilerini tebrik ederek organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti. Şiddetin olmadığı, merhametin ve sevginin yaygınlaştığı bir dünya dileğiyle konuşmasını sonlandırdı.